Anal(ogue) Suite

Posted by by Ed Nolbed on 29 Jan at 08:16 AM


Don’t forget to pick up the free newspaper “Metro” today for yet another glorification of your favourite band de portables.

Een van de meest eclectische groepen van ons land, De Portables, keren zondag terug naar hun roots in Brugge, waar ze het podium van de Cactus Club delen met The Go Find. De Belgische undergroundscene koestert hen al langer, maar met hun nieuwe album ‘Topless is more’ klinken ze poppier als nooit tevoren en bestaat de kans dat ze een nieuw publiek veroveren. Voor de release ervan stapten ze over naar een ander label.

Waarom jongens?

De Portables: Dat is eigenlijk een lang verhaal, maar kort gezegd komt het hierop neer: onze plaat was bijna klaar en toen we ze aan de mensen van K-RAA-K lieten beluisteren, konden die er zich niet helemaal in terugvinden. Ze vonden het te eclectisch en te poppy, terwijl zij op hun label toch met andere dingen bezig zijn. We zijn toen een ander label gaan zoeken en al vrij snel kwam Still op de proppen. Zij waren al lang fan en hebben ons zelf gecontacteerd. We zijn eigenlijk vrijwel de enige Vlaamse groep op dat overwegend Waalse label.

Betekent dit dat jullie nu meer aandacht krijgen in Wallonië?

De Portables: Eigenlijk hebben we binnen een bepaald circuit altijd al vrij veel aandacht gekregen ten zuiden van de taalgrens hoor. We zijn er redelijk populair in de underground. Het feit dat we nu op StuBru worden gedraaid, maakt wel een groot verschil voor ons. De belangstelling stijgt toch wel en er komen ook meer jongere mensen opdagen nu. Een supergroep zullen we echter nooit worden: daarvoor zijn we te laks (lacht).

En waarom hapt het publiek nu wel gemakkelijker toe. Door de meer poppy sound?

De Portables: Dat is zeker een aspect dat daartoe bijdraagt, maar ons soort muziek is ook meer mainstream geworden. Groepen als Pinback of Explosions in the sky doen wel een belletje rinkelen bij de mensen. Wij wandelen mee in het zog van die grote namen en wanneer mensen ons bij anderen als referentie zien staan, leren ze ons soms kennen.

Hoezeer verschilt jullie werk op plaat met jullie live-optredens?

De Portables: Op plaat klinkt alles zeer gelaagd. Je zou het ons misschien niet nageven, maar we zijn erg perfectionistisch op klankgebied. We knutselen enorm aan onze platen en plakken de ene take op de andere. Live spelen we slordiger en is er meer ruimte voor experiment. Het klinkt allemaal iets luider en harder, redelijk rechttoe rechtaan eigenlijk.

Jullie website is ook vrij belangrijk, niet?

De Portables: Absoluut. We hebben zo veel mensen leren kennen en het heeft onze bekendheid zeker een duwtje in de rug gegeven. Daarnaast maken we ook regelmatig kortfilms, die we zelf regisseren en waarin we zelf acteren. De Portables is meer dan een muziekgroep, hoewel ik collectief dan weer zo een lelijk woord vind.

Welke invloed hebben jullie zijprojecten op de groep?

De Portables: Het heeft vooral gevolgen in de zin dat niemand nog tijd kan vrijmaken voor De Portables (lacht). Zelf ben ik (Hendrik, nvdr) actief in Anal Dust, waarmee we woeste garagerock spelen. Let op: dit gaat heel bekend worden. De naam zit alvast goed (lacht). De heel individuele muzikale zoektocht van Jurgen heeft zeker zijn weerslag op de sound van De Portables. Hij speelt echt een bepalende rol. Wio kickt dan weer meer op bossa nova en lofi-tapes en zo heeft elk wel zijn ding.

Hoe reageert het publiek als ze jullie horen of zien?

De Portables: Sommige mensen hebben het er moeilijk mee, alsof ze er niet van houden af en toe op het verkeerde been gezet te worden. Er is bij ons geen rode draad, maar dat maakt het wel spannender. We houden nu eenmaal van vele muziekjes. Jurgen is bijvoorbeeld een oprechte fan van foute beats. Hij heeft er een haat-liefdeverhouding mee, dus het is echt geen pose. Wio houdt dan weer van bepaalde platte hiphop, dus het gaat alle kanten op.

Wat mogen we van jullie in de toekomst nog verwachten?

De Portables: We hebben 1001 ideeën die we uit tijdsgebrek nooit zullen kunnen realiseren. Soms grappen we op café wel eens dat we dat zouden moeten outsourcen naar Indië. Gewoon een mail sturen met ons idee en zij voeren het perfect uit. Wat er wel aankomt is een echte clip, de eerste clip van De Portables, voor onze volgende single ‘Vegetarian Barbecue’.

3 comments

gravatar
# evi blankaert Feb 11, 2008 at 02.41 pm

föhking hell

 
gravatar
# Bubi Apr 10, 2011 at 09.19 pm

W461r3 Cool! That’s a clever way of looking at it!

 
gravatar
# Samantha May 15, 2018 at 06.16 am

Super option with what you have described here

 

add a comment